Ms hastaligi nedir tedavi yontemi belirtileri

MS, yani multiple skleroz, merkezi sinir sisteminde bozulmalara neden olarak vücut fonksiyonlarının kontrol edilemez hale geldiği bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşur. MS, bu iki bölgedeki sinirlerin hızlı uyarı iletimini sağlayan miyelin kılıflarının yok olmasıyla ortaya çıkar. Miyelinin yerini sert dokular alır ve böylece beyin vücudun geri kalanına uyarı iletemez. Miyelinin yok olması ise vücudun bağışıklık sisteminin miyelin kılıflarını yabancı madde olarak görüp yok etmesi sebebiyledir.

MS kalıtsal olarak aileden aktarılan bir hastalık değildir fakat genetik yatkınlığın etkili olduğu bilinmektedir. Bu hastalık her kişide farklı semptomlar gösterebilir. Fakat genel olarak halsizlik, karıncalanma ve yorgunluk ile başlar. Daha sonra koordinasyon zayıflığı, titreme, kas sertleşmesi, konuşma bozukluğu, denge problemleri, nistagmus ve cinsel işlev bozuklukları başlar. En son hafıza kaybı oluşur. Bütün hastalar bu semptomların tamamını deneyimlemeyebilir.

MS'in teşhisi genelde hastanın durumu kötüleşene kadar koyulamaz. Semptomlar önemsenmez veya yanlış teşhis konulur. Fakat MS'in tam teşhisi MR görüntüleme ve beyin omurilik sıvısı analizi ile kesin olarak sağlanır.

MS ne yazıkki tam tedavisi olmayan hastalıklardan biridir. Uygulanan ilaç tedavileri sadece semptomları azaltmaya, ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaya yöneliktir. Bunun yanında fizyoterapi ile denge ve hareket bozuklukları azaltılabilir ve zihinsel terapi ile hastalara psikolojik destek sağlanabilir. MS kalıtsal olarak aileden aktarılan bir hastalık değildir fakat genetik yatkınlığın etkili olduğu bilinmektedir.

1 yorum: